Fussy Cutting

Wie mij kent heeft me zeker al eens de term "zo gierig mogelijk" in de mond weten nemen. Maar zoals je wel weet, is gierigheid ook een doodzonde, en soms moet je weten wanneer je niet zo zuinig met je stofje moet omspringen. Een illustratie van het zogenaamde "fussy cutting"...

Voor dit hemdje heb ik het motiefje eerst en vooral gecentreerd. Op het rugpand was dat vrij eenvoudig. Er loopt een vertikale rij kippetjes recht over middenachter. Ik heb echter de stof opengelegd in plaats van aan de stofvouw te knippen, zodat je goed ziet wat je aan het doen bent:

Op de mouwen viel het ook nog mee, hier heb ik er ook op gelet dat een kippetje niet de kop afgesneden werd vlak op de kop van de mouw, en dat de poten er niet afgesneden werden aan de zoom. Ook hier ligt de stof enkel en werk je op de goede kant:

Voor het voorpand moet je in zulke gevallen rekening houden met het (eventueel aangeknipt) beleg en de naadwaarde. Teken een lijn in het midden van een motief, en leg middenvoor op deze lijn (middenvoor is aangegeven op het patroon), eens te meer op enkele stof, op de goede kant:

Uiteraard verbruik je zo misschien wel wat meer stof dan opgegeven. En omdat ik niet zoveel stof overhad, zit er toch nog een kip zonder kop bij. Maar dat is misschien nog toepasselijk, gezien de bestemmeling ;-)